Meg kell jegyeznem, hogy alapvetően nem konyhabútort tervezek, hanem teljes konyhát, a maga összetettségében, komplexségében!
Tervezéskor a konyhát egészében nézem, szerkezetében, hogy milyen helyiségekhez kapcsolódik, természetesen a bútorral és gépekkel együtt, és hát az esztétikum is nagyon fontos. Össze kell hangolni a frontok, munkalapok, csempe, járólap színeit, mert ez mind egy egységet képez. Ide tartozik legtöbb helyen még az étkező ebédlő rész is a bútorokkal és a világítással, a falak színeivel együtt.
Mindehhez persze egy jó konyhabútor gyártó is nélkülözhetetlen.
A konyhatervezés a legösszetettebb és legtöbb szakértelmet, műszaki ismeretet igénylő tevékenység a lakberendezésben. A tervezés sikeréhez fontos, hogy szakszerűen legyenek kialakítva a főzési fázisoknak megfelelő munkaterületek és munkasorrendek.
A tervezésnél szeretem, ha az ügyfelek rám bízzák a dolgot, főleg a munkafolyamat részének szakszerű
kialakítását. A háziasszonyok többsége viszonylag kialakult igényekkel jön, ezért igyekszem figyelembe venni elképzeléseiket és étkezési
szokásaikat is.
A konyha egy nagyon speciális üzem, sokszor bonyolult munkafolyamatokkal, melyeket a konyhapult különböző pontjain végzünk. Egyáltalán nem mindegy, hogy mi, hol és hogyan, milyen sorrendben és milyen távolságra helyezkedik el egymástól. Nagyon sok a baleseti forrás is, hiszen hővel, nyílt lánggal, elektromos árammal dolgozunk benne. Egy szobában nagyjából kedvünkre mozgathatjuk a foteleket székeket, szekrényeket egyik helyről a másikra, a konyhában ilyesmit nem nagyon tehetünk, jelentős negatív következmények nélkül, hiszen a bútorok és gépek jó része rögzített, illetve beépített.
A konyhatervezésnek szigorú és szerteágazó szabályai vannak, magam is évekig tanultam és tanulom még most is, hiszen ez a tudomány is fejlődik és tovább
korszerűsödik. Most a konyhatervezés legfontosabb szempontjait és összetevőit szeretném röviden ismertetni.
Konyhatervezéskor érdemes figyelembe venni a következőket. Annak, hogy milyen fából készülnek az ajtók, milyen színű a
csempe és milyen virágok lesznek a járólapon, semmi köze ahhoz, hogy mennyire kényelmesen, jól, gyorsan és praktikusan lehet majd főzni benne.
Másképpen megfogalmazva:
A két összetevőnek, a beltartalomnak és a külső megjelenésnek, lehetőség szerint egyensúlyban és összhangban kell lenni!
Egy konyha nem attól jobb, vagy bal kezes, hogy jobb, vagy balkezes ember főz benne, hanem egyszerűen attól, hogy a főzőlap (tűzhely) jobbra, vagy balra esik a mosogatótáltól.
- Mint ahogy egy ajtó is van jobbos és balos, de mégsem csak jobb vagy balkezesek használják.
Van mosogatótál gyártó amelyik a csepptálca iránya (Franke), és van amely a medence iránya (Blanco) alapján különbözteti meg a mosogatótálait, tehát ebben sincs egység.