Tarpataki Károly lakberendező tervező szakmai weboldala


KONYHA / Gyakoribb hibák


Leggyakoribb hibák
Jól tervezett konyha (munkafolyamatok jobbról balra)

a leggyakoribb konyhaépítési hibák és a lehetséges megoldások

Leggyakoribb hibák
  1. „Későn” terveztetés.
    Időben forduljunk lakberendező szakemberhez!
    • Sokan kerestek fel úgy, nagyon helyesen, hogy csak egy év, vagy néhány hónap múlva aktuális a megvalósítás, a felújítás, de már szeretnének tisztán látni.
  2. Közmű kiállások nem megfelelő helyzete. Az építész pontosan nem tudhatja milyen lesz a majdani új konyha illetve a régi lakásban nem megfelelő helyen lehetnek a gáz-víz kiállások.
    • Konzultáljunk, 1./lakberendezővel, 2./épületgépésszel, 3./kivitelezővel. Jobb esetben egyszerre mindhárommal
  3. A főzőlap és a mosogatótál nem megfelelő távolsága. Ideális távolság a 60-90cm, pici konyhában a 40 cm elfogadható, hogy a nagyobb vágódeszka elférjen, de semmiképpen ne építsük egymás mellé szorosan!
  4. A tűzhely sarokba tétele. Pici konyhában indokolt lehet, kérjünk tervezést.
  5. A frontok ütközése. A bútorajtók, fiókok, sütő- hűtő- mosogatógép ajtók nyitáskor illetve nyitott állapotban kölcsönösen blokkolhatják egymást. Jó tervezéssel elkerülhető.
  6. Pult alá tett szabadon-álló készülék (mosogatógép, mosógép, stb.) „kilóg” a bútorból. Az aláépíthető gépeknél nincs ilyen gond. A gépek (hűtő, mosó és mosogatógép) mögé soha ne tegyünk konnektort, mert akadályozhatja a betolást, és nem férünk a dugóhoz, ha kell.
  7. A mosogatótál ablak alá tétele. Nem kifejezett hiba, még abból az időből ered, amikor nem volt korszerű elektromos világítás és mosogatógép. Nyilván az ablaknál van természetes fény. Az elektromosság korában ne az ablak határozza meg a mosogatótál helyét.
  8. Túl díszes ajtófrontok. Minél simább ajtófrontokat válasszunk, főként ha kisgyerekek is vannak,  könnyebb tisztítani, higiénikusabb. Az anyagára, minőségére lehetünk igényesek.
  9. Nem megfelelő előkészítés a páraelszívás szabadba való kivezetéséhez. Legutolsó megoldás a keringetés legyen! Minimum 120 mm átmérőjű, illetve ennek megfelelő keresztmetszetű legyen a légvezető cső. A 3-4 méternél hosszabb elvezetés növeli a zajszintet, és fékezi a teljesítményt. Gáz főzőlapoknál már kötelező a használatuk.
    • A nagyon mutatós, csillárként függesztett páraelszívók, csak aktív szénszűrővel, azaz a levegő keringetésével működnek. A telítődő szűrőket gyakran kell cserélgetni, használattól függően, ami lehet költséges és odafigyelést igényel.
  10. Nem megfelelő teljesítményválasztás páraelszívóknál. A konyhával egybefüggő légtér köbméterének tízszerese ajánlott, a maximális fokozaton. Gondoskodni kell a levegő pótlásról (fali beömlők, ablakrések stb.)!
    • Figyelem! Ha a légtérrel összefüggően szabad-kivezetéses (kéménybe) gázkészülék (cirkó, bojler) van, az elszívóval egy időben nem működhet. A zárt rendszerű kazánoknak saját külön külső levegőellátása van, itt nem áll fenn ez a probléma.

 

Minden konyha hibáival együtt egyedi mérlegelést igényel. Ami az egyik helyen jó az a másikon talán az ellenkezője. Sok probléma adódik hiedelmekből, rossz szokásokból. A megoldásokat bízza tervezőre!


Rosszul tervezett konyhák

Rövid magyarázat  megnyitása után, a képek alatt olvasható.